Nieuws & Opinie

Institutionele beleggers kunnen profiteren van hogere exposure naar Emerging Markets Debt

11-10-18 Marcelo Assalin

• Uit onderzoek van de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat de optimale allocatie aan Emerging Markets Debt (EMD) in een klimaat van stijgende rentes tussen de 8% en 35% van een vastrentende portefeuille bedraagt • EMD heeft ondanks voordelen een weging van 2% tot 6% in de wereldwijde benchmarks voor obligaties • High yield-obligaties in harde valuta bieden in deze context de beste mogelijkheden

Sociale en duurzame obligaties volgen ‘green bond’ groei

27-09-18 Bram Bos

De markt voor groene obligaties heeft een snelle groei doorgemaakt, in 2017 zagen we 112 miljard euro aan nieuwe emissies, ten opzichte van 73 miljard euro in 2016. Deze uitgifte werd gestimuleerd door o.a. duidelijkere en betere richtlijnen en classificaties, sterke politieke steun en een grote stijging van de vraag van beleggers. Naast deze groei is de markt uitgebreid met nieuwe impactbeleggingsproducten in de vorm van sociale obligaties en duurzame obligaties.

Braziliaanse verkiezingen: plannen pensioenhervorming bepalend voor de markten

12-09-18 Maarten-Jan Bakkum

De verkiezingen in Brazilië komen op een moeilijk moment, met de presidentskandidaten onder zware druk van de markt om met een geloofwaardig plan te komen om het begrotingstekort te verkleinen. Als de volgende president, die in oktober gekozen zal worden, geen geloofwaardig plan heeft om de uitgaven voor sociale zekerheid onder controle te houden, zullen er massale verkopen plaatsvinden op de financiële markten. Daardoor zal de real zakken en de rente stijgen. Ook zullen de nieuwe Braziliaanse leiders onder verhoogde druk komen te staan om op te treden. Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN Investment Partners legt uit:

Rani Piputri aangesteld als Head of Automated Intelligence Investing

06-09-18 Valentijn van Nieuwenhuijzen

Rani Piputri begint per 1 september 2018 als Head of Automated Intelligence Investing bij NN Investment Partners (NN IP). De aanstelling van Piputri onderstreept dat NN IP voortdurend blijft investeren in de volgende generatie research die gebruikmaakt van digitale technologie, nieuwe databronnen en verdere innovatie van onze beleggingsaanpak.

NN IP: risico van Turkije beperkt, andere factoren drukken op aandelenmarkten

17-08-18 Ewout van Schaick

De economische problemen van Turkije en oplopende spanningen met de Verenigde Staten waren de afgelopen dagen volop in het nieuws. Dit zorgde wereldwijd voor meer risicoaversie bij beleggers, terwijl het vertrouwen in opkomende markten is afgenomen. Gezien de onrust heeft NN Investment Partners (NN IP) haar positie in aandelen naar neutraal gebracht. Het Multi Asset team ziet naast de Turkije-crisis ook andere factoren die de aandelenmarkten kunnen drukken. Voorbeelden zijn een minder gunstig winstmomentum, zwakke sentiments-, stroom- en technische indicatoren en andere geopolitieke risicofactoren, zoals het handelsbeleid en de Italiaanse begrotingsonderhandelingen.

Frontier Markets Debt: hebben Europese beleggers een verkeerd beeld van Afrika?

15-08-18 Yvette Babb

• De recente marktcorrectie ging gepaard met hogere yields voor Frontier Markets Debt (FMD), terwijl de onderliggende fundamentals sterk blijven. • Op de zeer korte termijn blijft NN Investment Partners (NN IP) voorzichtig, gezien de risico’s en de waarschijnlijk uitdagendere technische marktomstandigheden in de komende maanden. • Na de sterke terugval blijven we ons richten op positieve FMD-rendementen bij een horizon van zes tot twaalf maanden. Er zijn sterke idiosyncratische beleggingscases mogelijk, in het bijzonder in een aantal Afrikaanse landen, zoals Ghana en Egypte.

Druk schuldenafbouw drijft Chinese vastgoedontwikkelaars in het nauw

02-08-18 Clement Chong

• De Chinese autoriteiten blijven aandringen op schuldenafbouw van de economie • Hoogrentende projectontwikkelaars hebben last van een krap financieringsklimaat • Wij geven de voorkeur aan obligaties van grotere projectontwikkelaars met sterke liquiditeitsprofielen

NN Investment Partners opnieuw A+ toegekend door Principles for Responsible Investment

24-07-18 Adrie Heinsbroek

NN Investment Partners (NN IP) heeft opnieuw de hoogst mogelijke score gekregen voor strategie en bestuur op het gebied van verantwoord beleggen en ESG-integratie. De Principles for Responsible Investment (PRI) heeft op deze onderdelen een score van A+ toegekend en bevestigt daarmee de koploperspositie van NN IP. NN IP is sinds 2008 ondertekenaar van de PRI en sinds 1999 actief in verantwoord beleggen.

Wereldwijd sterke groei Green Bond portefeuilles: NN IP beheert grootste Green Bond fonds ter wereld

09-07-18 Bram Bos

NN Investment Partners (NN IP) heeft in het tweede kwartaal van 2018 een significante toename gezien in het beheer van green bond portefeuilles. Het beheerd vermogen is gestegen van EUR 20 miljoen in 2016 naar circa EUR 900 miljoen in juli 2018 en naar verwachting zal dit snel verder groeien tot meer dan EUR 1 miljard.

Vooruitblik H2 2018: consolidatie met goede periodes op de korte termijn

27-06-18 Valentijn van Nieuwenhuijzen

• Voor de korte termijn zijn de indicatoren voor de wereldeconomie positief; de consumentenuitgaven trekken aan en toenemende winsten en een sterk vertrouwen zijn gunstig voor de investeringen • Ook al lijkt het klimaat gunstig voor risicovolle beleggingen, toch kunnen risicofactoren die verband houden met de handel en de politiek in de eurozone het beleggerssentiment temperen • Aandelen profiteren van winstgroei, een aantrekkelijke risicopremie en een voorzichtige positionering van beleggers • De risico-rendementsverhouding is verslechterd, een betere diversificatie naar nieuwe alfabronnen is essentieel. Er liggen kansen in Multi Asset-oplossingen, kortlopende obligaties van opkomende markten (EMD), frontier markets debt (FMD), alternative credit, duurzame aandelen, factorbeleggen en converteerbare obligaties