Nieuws & Opinie

Drie voordelen van Emerging Market Debt Local Currency versus Local Bonds

26-03-18 Daniel Wood

De belangstelling voor obligaties uit opkomende landen (EMD) neemt sterk toe dankzij de gunstige omstandigheden voor deze beleggingscategorie. De wereldwijde groei is sterk en wijdverbreid, de inflatie is beperkt, de grondstoffenprijzen lopen op en er is nog meer dan voldoende liquiditeit. In de afgelopen tien jaar hebben beleggers relatief weinig belegd in EMD in lokale valuta (LC), in tegenstelling tot in Local Bonds (LB). Maar dit kan wel eens gaan veranderen.

Opkomende bedrijfsobligaties vormen nu een grote en diverse markt

22-03-18 Joep Huntjens

Het universum van bedrijfsobligaties uit opkomende landen bestond 10 jaar geleden nog eigenlijk niet, maar is uitgegroeid tot een diverse en op zichzelf staande beleggingscategorie met aantrekkelijke risico-rendementskansen voor actieve vermogensbeheerders. De omvang van de categorie is 969 miljard dollar en daarmee vergelijkbaar met de markten voor Amerikaanse hoogrentende bedrijfsobligaties (914 miljard) en staatsobligaties uit opkomende landen (913 miljard)[1]. Het universum van opkomende bedrijfsobligaties bevat meer dan 1.000 uitstaande emissies in 52 landen en is gespreid over diverse regio’s en sectoren.

Ondanks opmars blijft Emerging Markets Debt rendementskansen bieden

14-03-18 Marcelo Assalin

Opkomende markten hebben in de afgelopen kwarteeuw stevige economische vooruitgang geboekt. Voor veel beleggers bieden ze aantrekkelijke rendementskansen. Deze landen maken een inhaalslag ten opzichte van de ontwikkelde wereld en sinds 2000 is hun reële bbp-groei zelfs hoger. Ondanks deze snelle opmars bieden obligaties uit opkomende markten (Emerging Market Debt, EMD) nog steeds aanzienlijke premies ten opzichte van obligaties uit ontwikkelde markten. Dit blijkt een analyse van NN Investment Partners (NN IP).

Italiaanse verkiezingen kunnen leiden tot een langdurige impasse

26-02-18 Willem Verhagen

Het belangrijkste politieke strijdpunt in Italië lijkt niet meer het EU-lidmaatschap te zijn. Het gaat inmiddels meer om de vooruitzichten voor het begrotingsbeleid. In combinatie met de sterke opleving van de Italiaanse economie kan dit verklaren waarom de verkiezingen geen belangrijk marktthema zijn. Toch kunnen beleggers beter niet te zelfgenoegzaam zijn.

10 inzichten uit 25 jaar beleggen in Emerging Markets Debt

14-02-18 Marcelo Assalin

NN Investment Partners (NN IP) belegt vandaag precies 25 jaar in Emerging Markets Debt (EMD) en dat heeft 10 belangrijke inzichten opgeleverd. We halen deze inzichten uit de schat aan ervaring die we over meerdere decennia hebben opgedaan in het meest dynamische en gevarieerde universum van wereldwijde obligatiemarkten. Deze inzichten zijn dan ook opgenomen in de beleggingsprocessen van de EMD-strategieën van NN IP.

NN (L) Patrimonial Balanced: succes in turbulente jaren

08-02-18 Siu Kee Chan

Sinds 2008 heeft het Multi-Asset team van NN Investment Partners het NN (L) Patrimonial Balanced fonds onder beheer. Al meer dan vijf jaar op rij krijgt het fonds 4 of 5 Morningstar sterren. De stabiliteit van het team, de jarenlange ervaring van de teamleden en de continue drive om te leren en te innoveren zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan dit succes. Het team heeft zich in deze periode dan ook sterk ontwikkeld en kan zich meten met de besten in de industrie.

Een blik op EMD asset classes: waar liggen de kansen?

07-02-18 Joep Huntjens

Een week geleden deelden we onze vooruitzichten voor 2018 voor EMD als geheel. In deze publicatie geven onze experts hun visie op de verschillende beleggingscategorieën binnen het EMD-universum.

Obligaties van opkomende markten liften mee op robuuste groei wereldeconomie

31-01-18 Marcelo Assalin

De vooruitzichten voor Emerging Market Debt (EMD) in 2018 zijn gunstig, gezien de sterke groei van de onderliggende economie. Vorig jaar bereikte de instroom in de EMD-categorie met USD 112,8 miljard het hoogste niveau van het afgelopen decennium en deze opwaartse trend zal waarschijnlijk aanhouden. Door het verbeterde fundamentele plaatje kunnen de risicopremies verder omlaag.

Financiering van duurzame projecten biedt beleggers nieuwe mogelijkheden

17-01-18 Calvin Davies

EU-lidstaten hebben toegezegd dat ze de uitstoot van broeikasgassen vóór 2050 met 80% tot 95% zullen verminderen. Grootschalige initiatieven die hieraan bijdragen, zoals windparken op zee, kunnen voor financiering terecht op de bestaande markten voor projectfinanciering en infrastructuurleningen. Er liggen voor institutionele beleggers echter kansen in de financiering van kleinere “groene” projecten die nauwelijks of geen toegang tot deze markten hebben.

Vier trends in Alternative Lending

10-01-18 Gabriella Kindert

Het belooft een zeer enerverend jaar voor Alternative Lending te worden, met nieuwe spelers die op de voorgrond treden, meer consolidatiemogelijkheden en nieuwe samenwerkingsverbanden tussen verschillende spelers. Gabriella Kindert, Head of Alternative Credit bij NN Investment Partners, zet hieronder uiteen welke trends in 2018 naar verwachting van invloed zullen zijn op het landschap van de alternatieve kredietverlening en hoe beleggers hiervan kunnen profiteren.